Εισαγάγετε τη λέξη-κλειδί σας

Trees of hope Project

Trees of hope Project

Trees of Hope Project

Πρασινεσ δρασεισ

72 δενδρΥλλια στο lockdown!

Το 2019, το Δίκτυο μας, QLS-Quality in Language Services, αποφάσισε να ενσωματώσει την ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ στα προγράμματα σπουδών των σχολείων μας. Η πρώτη μας δράση ήταν τα ΔΕΝΤΡΑ ΕΛΠΙΔΑΣ που αφορούσαν δενδροφύτευση σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας από τα σχολεία μέλη μας.

Στο σχολείο μας, την ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ, κάναμε όλες τις προετοιμασίες: επικοινωνήσαμε με το Τμήμα Δασών των Κυκλάδων, λάβαμε έγκριση της αίτησής μας για δενδρύλλια, μας έστειλαν 72 δασικά δενδρύλλια από το φυτώριο της Πάρου και βρήκαμε την τοποθεσία για τη δενδροφύτευση. Σχεδιάστηκε αφίσα και λογότυπο. Πενήντα μαθητές μας δήλωσαν συμμετοχή σε αυτή τη δράση υιοθετώντας ένα δέντρο ο καθένας. Όλα ήταν έτοιμα.

Στις 10 Μαρτίου 2020, λόγω της πανδημίας Covid-19, η κυβέρνηση διέταξε να κλείσουν όλα τα σχολεία! Το σχολείο μας έπρεπε να κλείσει και όλες οι εκδηλώσεις έπρεπε να ακυρωθούν! Η δράση της δενδροφύτευσης είχε προγραμματιστεί για τις 15 Μαρτίου! Οι μαθητές μας με τους γονείς τους θα συμμετείχαν σε αυτή τη γιορτή των ΔΕΝΤΡΩΝ ΕΛΠΙΔΑΣ: δενδροφύτευση, επιτόπια μαθήματα, ομιλίες από εκπροσώπους του Τμήματος Δασών. μια ολοήμερη εκδρομή. Καταστροφή!

Τα φυτά μας ασφυκτιούσαν στο πρακτορείο μεταφορών. Τα περίμεναν 72 τρύπες που μας είχε ανοίξει η Δημοτική Υπηρεσία σε μια βραχώδη πλαγιά! Δεν μπορούσαμε να βγούμε χωρίς επίσημη άδεια και όχι για αυτόν το λόγο!

Επικοινώνησα με έναν κύριο που είχε εμπλακεί στο αρχικό στάδιο προσπαθώντας να βρω μια λύση. «Μην ανησυχείτε, κυρία Ευγενία», μου είπε, «Θα τα φυτέψω εγώ!» Απίστευτο! Ήξερα ότι είχε βοηθήσει να φυτευτούν πάνω από 700 δενδρύλλια πριν από λίγα χρόνια σε εκείνη την περιοχή του Αγίου Μεθοδίου και Κυρίλλου. Ήξερα επίσης πόσο λυπημένος ήταν μετά από δύο καταστροφικές πυρκαγιές σε εκείνη την περιοχή όπου είχε τις μέλισσες του.

Τελικά φύτεψε και τα 72 δέντρα. Επικοινώνησα μαζί του.. Είναι καλά τα δέντρα; Ευδοκιμούν; Ναι ήταν. Μου έστειλε μια φωτογραφία. Έξι μήνες αργότερα, επισκέφτηκα την περιοχή και ανακάλυψα ότι δύο άντρες είχαν φυτέψει τα δέντρα μας: ο κ. Μανώλης Ρουσσουνέλος και ο κ. Βαγγέλης Αλεξίου. Ένοιωσα τόση ευγνωμοσύνη!

20200930_112840-Α-710x1024
20200930_112716-Β-1-598x1024

Τώρα τα δεντράκια μας μεγαλώνουν αγναντεύοντας το Αιγαίο κάτω από τον λαμπερό ήλιο ενώ τα χαϊδεύει η θαλασσινή αύρα!

Ευγενία Παπαϊωάννου

Διευθύντρια Σπουδών

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ | Σεπτέμβριος 2020